mens en maatschappij
inkijkexemplaar
 
Als ik W!J word
Nieuwe vormen van verbondenheid


Jonneke Bekkenkamp en Joris Verheijen (red.)


Als de individualisten die we allemaal zijn, blijven we in onze samenleving steeds op zoek naar vormen van 'samen'. Traditionele gemeenschapsvormen staan onder druk en nieuwe vormen kristalliseren zich uit. Welke kansen bieden deze nieuwe vormen van verbondenheid en waar begint het te wringen?

De sociologen, theologen en andere wetenschappers in deze bundel hebben ieder voor zich een ‘nieuw wij’ onderzocht: van het innig gevoel van verbondenheid onder deelnemers aan een stilteretraite tot de kortstondige gedeelde ervaring van een toneelstuk. Daarbij zoeken ze de balans tussen de persoonlijke betrokkenheid die nodig is om je te verbinden, en de nuchtere distantie die bij wetenschap hoort.

De essays vormen een boeiende verkenningstocht langs veranderende structuren, klassieke uitsluitingsmechanismen en nieuwe mogelijkheden. Ze zijn de eerste presentatie van de resultaten van het meerjarige onderzoeksproject van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving: Op zoek naar een nieuw ‘wij’ in Nederland. 

Met bijdragen van Jonneke Bekkenkamp, Kees den Biesen, Kees de Groot, André Lascaris, Nico Schreurs, Inez van der Spek en Joris Verheijen.


                      Meer informatie over dit onderzoeksproject
                      is te vinden op
www.nieuwwij.nl


                                 in samenwerking met Kerk en Wereld
                                 en het Dominicaans Studiecentrum
                                 voor Theologie en Samenleving


TITELGEGEVENS
120 pag., 14,5 x 21,5 cm
€ 12,90   ISBN: 9789079578153
NUR 740  Mens en maatschappij